
Hozzávalók:
A tésztához:
-
40 dkg liszt
-
2 tojássárája
-
4 dkg olvaszott margarin
-
2 dkg élesztő
-
3 dkg cukor
-
2,5 dl tej késéhegynyi só
A töltéshez:
-
5 dkg margarin
-
10 dkg darált dió
-
5 dkg cukor
-
5 dkg mazsola reszelt citromhéj
A vaníliasodóhoz:
-
1 liter tej
-
1 csomag vaníliás puding cukor, vaníliás cukor
-
1 tojás
Elkészítés:
1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozzuk (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzádjuk az olvasztott margarint. Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Rétegenként megszórjuk a cukozott darál dióval és mazsolával, citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük. Még kb. 20 percig kelesztjük, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Porcukorral megszórjuk. Vaníliasodó Hozzávalók: 6 dl tej 3 tojás 1 rúd vanília 2 dkg vaj 3 dkg cukor pici liszt Elkészítés ideje: 25 perc. Elkészítés menete: A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgákat egy deci tejjel keverd ki, és egy kevés liszttel kicsit sűrítsd be. A maradék tejbe kapard a vaníliát - ha erősebb ízt szeretnél, használj két rudat -, és forrald fel.A tojásos keveréket folyamatos keverés mellett add hozzá, majd a fehérjéket verd fel a cukorral, és ezt is elegyítsd a tejes keverékkel. Ha mindezzel elkészültél, nincs más dolgod, mint a frissen elkészült aranygaluskára tálalni. :)
|